Hegesztőgépek vezérlő elektronikái

A hegesztőgépek fejlődését követve a vezérlő elektronikákban is jelentős átalakulásokat, fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt időszakban. Nem véletlen a „vezérlő” megfogalmazás, mert ezeknek az elektronikáknak nem részei az elektronikus szabályzású gépekhez szükséges szabályozó áramkörök.

Alapvető feladatuk: huzalelőtolás változtatásához megfelelő motornyomatékot biztosító 24V vagy 42V DC szabályozható egyenfeszültség előállítása, a mágneskapcsoló és mágnesszelep kapcsolása a hegesztőpisztoly működtetésekor. Ezeket a feladatokat minden „alapszintű” vezérlőelektronika is képes ellátni.

Hegesztési tulajdonságok javítását szolgáló paraméterek

A fogyóelektródás hegesztési eljárás viszont egyre jobban elterjed alumínium vagy erősen ötvözött acélok hegesztésére is, ezek viszont újabb igényeket támasztatnak a vezérlés kialakításával szemben és az „alap” feladatok ellátásán kívül további beállítási lehetőségek is szükségesek lehetnek:

A hegesztési tulajdonságok javítását szolgáló paramétereken kívül felmerülhetnek az alábbi „kényelmi” igények:

A vezérlő elektronikák legfejlettebb generációja már az egyszerűbb, fokozatkapcsolós hegesztőgépeknél is SYNERGIKUS (egy paraméter állítása) üzemmódot biztosít, azaz a fokozatkapcsolóval kiválasztott hegesztési feszültséghez automatikusan állítjuk be a huzaltolási sebességet, a hegesztett anyag minőségének, a hegesztőhuzal méretének és a védőgáz típusnak kiválasztása után. Az adattárból „előhívott” huzaltolási sebesség egyedi igényeknek megfelelően 30%-al korrigálható.

Az alábbi táblázatban megadjuk a Bmax kfT által felhasznált különböző vezérlő elektronikák állítható paramétereit:

Hegesztőgépek vezérlő elektronikáinak paraméterei
Típus / Sorozat Táp feszültség Huzaltoló motor Gáz előfolyás Lágy indítás Pont hegesztés Szakaszos hegesztés 4 ütemű vezérlés BURN BACK Gáz utánfolyás SYNERGIKUS üzemmód
WEL5.2 24V AC 24V DC max 60W - - - - - - - -
NG 333 24V vagy 42V AC 24V vagy 42V DC max 60W - - + + + belső - -
NG 433 24V vagy 42V AC 24V vagy 42V DC max 60W - - + + + belső - -
NG 435 24V 24V max 60W - + + + + külső + -
WEL 1.2 24V vagy 42V AC 24V vagy 42V DC max 90W - + + + + külső + -
SYN 24V AC 24V DC max 60W + + + + + külső + +
Vissza a cikkekhez