Hegesztőgép első üzembehelyezése

Ebben a cikkben a MIG/MAG típusú hegesztőgépek első üzembehelyezéséről lesz szó, ezt kifejezetten a Bmax Kft által gyártott hegesztőgépekhez készítettük bár más gyártók hegesztőgépei sem térnek el alapvetően. Lépésenként ismertetjük a teendőket, a leírás végén egy videót is készítettünk a hegesztőgép üzembehelyezésének folyamatáról.

Hegesztőgép üzembehelyezésének lépései

 • Hálózati csatlakozó felszerelése
 • Gázpalack felhelyezése
 • Hegesztőhuzal felhelyezése
 • Hegesztőpisztoly csatlakoztatása
 • Testcsipesz kábel rögzítése
 • 1. Hálózati csatlakozó felszerelése

  A berendezést első üzembe állításkor fel kell szerelnünk a helyi adottságoknak megfelelő hálózati csatlakozóval. Fontos, hogy egyeztessük, hogy az üzemi hálózat megfelel-e a hegesztőgép műszaki adataiban megadott névleges hálózati feszültségnek, illetve a kialakított túláram- és érintésvédelem megfelelő-e. A csatlakozó felszerelése után csatlakoztassuk a berendezést a hálózatra és kapcsoljuk be a főkapcsolóval, mely után a hűtőventillátor működése és jelzőlámpa alapján ellenőrizzük a gép működőképességét!

 • 2. Gázpalack felhelyezése

  Következő lépésünk a gázpalack felhelyezése lesz a hegesztőgép hátoldalán található palacktartóra. A tetőlapon kialakított ívbe beillesztve szorosan rögzítsük a palackot a lánccal. Nagyon fontos, hogy a gázpalack záró szelepének pillanatnyi megnyitásával fúvassuk ki a csatlakozóba került esetleges szennyeződéseket, mert a gázszelepbe került szennyeződések miatt bekövetkező folyamatos gázátáramlás, illetve gázfolyás elakadása a szakszerűtlen használat következményei. Ezen meghibásodások javítását a gyártó cégek csak térítés ellenében vállalják.

  Ha az esetleges szennyeződéseket eltávolítottuk, akkor következhet a nyomáscsökkentő reduktor csatlakoztatása. A szelepet zárva szereljük fel a nyomáscsökkentő reduktort, ellenőrizve a megfelelő tömítettséget, figyelmet fordítva arra, hogy az alkalmazott védőgáznak megfelelő nyomáscsökkentőt használjunk minden esetben. A gép hátoldalán kivezetett gázcsövet rögzítsük a nyomáscsökkentő kimeneti csatlakozóján, majd a palack elzáró szelepét megnyitva a nyomáscsökkentő szabályzócsavarjával állítsuk be a kívánt gázátfolyási mennyiséget! Zárjuk a gázpalack záró szelepét!

 • 3. Hegesztőhuzal felhelyezése

  A hegesztőgép nyitható térében helyezzük fel a hegesztőhuzalt a dobtartóra. Drótkosaras hegesztőhuzalok esetében dobtartó adapter használata szükséges. Érdemes figyelmesen megválasztani a szükséges adaptert, mert a gyenge minőségű, nem a megfelelő mechanikai stabilitást biztosító adapterek egyenetlen, akadozó huzalmozgást eredményezhetnek, illetve a hegesztőhuzal hozzáérhet a földelt vázszerkezethez, ami a hegesztés minőségét nagymértékben rontja és a hegesztőgép folyamatos túlterhelését okozhatja.

  Ha a huzalt felhelyeztük, akkor ellenőriznünk kell, hogy a huzalvezető görgő az alkalmazott hegesztőhuzal méretének megfelelő-e, a Bmax Kft által gyártott hegesztőgépekben minden esetben kettő méretben is megtalálhatják a görgőt, így szükség esetén fordítsuk illetve cseréljük a görgőt a huzalméretnek megfelelően.

  Vezessük a hegesztőhuzalt a bevezetőn át a görgők közé, vezessük át a pisztolycsatlakozó aljzaton körülbelül 5cm kinyúlással, ezután rögzítsük a hegesztőpisztolyt a csatlakozó aljzatra. A Bmax Kft által gyártott hegesztőgépek központi csatlakozóval készülnek, melynél egyetlen csatlakozó tömb hollandis rögzítésével a hegesztőáram- a gázköri- és a vezérlőköri csatlakozás is kialakul. A huzaltoló kengyelének lecsukását se felejtsük el!

 • 4. Hegesztőpisztoly csatlakoztatása

  Utolsó előtti lépésként a huzalt a hegesztő pisztolyba vezetjük. Toljuk be az aljzatba a pisztoly csatlakozót és a „hollandi anya” jobbra forgatásával szorosan rögzítsük az aljzaton. Távolítsuk el a hegesztő pisztolyból a gázterelőt és az áramvezetőt majd a gépet kapcsoljuk be és a pisztolykapcsolót működtetve vezessük a huzalt a pisztolyba körülbelül 5 cm kinyúlással. Fűzzük fel az áramvezetőt a huzalra és rögzítsük szorosan, majd helyezzük vissza a gázterelőt.

 • 5. Testcsipesz kábel rögzítése

  A testkábelt rögzítsük az előlapon található gyorscsatlakozóban a csatlakozót jobbra elfordítva, illetve a testcsipeszt rögzítsük a hegesztendő munkadarabon! Ha a fenti munkálatokat elvégeztük a hegesztő berendezést előkészítettük már a hegesztéshez. Ezt követően a hegesztési papaméterek beállításával meg is kezdhetjük a munkát!

Videó a hegesztőgép első üzembehelyezéséről

Vissza a cikkekhez