Hegesztési paraméterek beállítása

Ha hegesztőgépünket üzembe helyeztük, felszereltük a szükséges hálózati csatlakozóval, a gázpalackkal, nyomáscsökkentő reduktorral, a hegesztőhuzalt és hegesztőpisztolyt is csatlakoztattuk a testcsipeszkábel is a helyén van már, akkor a továbbiakban a megfelelő hegesztési paraméterek beállítását kell elvégeznünk, amit célszerű a tényleges hegesztési körülményeknek megfelelő próbadarabon elvégezni. Az alábbi hegesztési paraméterek beállítása szükséges:

potenciométerek elnevezése
Hegesztési módok beállításai a potenciométerekkel
Hegesztési mód Potenciométer helyzete Hegesztés jellege
Ellenőrizze valamennyi hegesztési üzemmódot és próbálja több hegesztési teljesítményen a megfelelő beállításokat elvégezni!
Normál / Folyamatos hegesztés P2 ki-, P3 kikapcsolva hegesztés a pisztolykapcsoló működtetésével indul, elengedésével befejeződik
Ív ponthegesztés P2 be-, P3 kikapcsolva Hegesztés a pisztolykapcsoló működtetésével indul és P2 -vel beállított idő leteltével automatikusan befejeződik. Újabb ciklus a pisztolykapcsolót felengedve, majd ismét működtetve indítható
Szakaszos hegesztés P2 be-, P3 bekapcsolva Hegesztés a pisztolykapcsoló működtetésével indul, majd automatikusan hegesztési- és szünet ciklusok váltakoznak a pisztolykapcsoló felengedéséig. Hegesztési idők P2-vel, szünetidők P3–al állíthatók.
Automatikus üzem P2 ki-, P3 bekapcsolva Hegesztés a pisztolykapcsolót működtetve majd felengedve indul. A pisztolykapcsolót ismét működtetve majd felengedve állítható le.

Kiegészítő üzemmódok

A Bmax Kft által gyártott hegesztőgépeknél lehetősége van a vevőknek különféle kiegészítő üzemmódokkal felszerelni a gépet.

Reduktor melegítő

Kiépítése esetén a berendezés hátoldalán 24V-os csatlakozó aljzatot talál, ahová 24V üzemi feszültségű max.35W teljesítményű reduktor melegítőt csatlakoztathat, illetve a melegítő testet a reduktor bemeneti csatlakozó csonkjára kell rögzítenie. Melegítés a hegesztő berendezés bekapcsolt állapotában üzemel.

Digitális volt- ampermérő

beépítése esetén a berendezés előlapján egy négy karakteres kijelző egységet és mellette egy üzemmód beállító nyomógombot talál. A gép bekapcsolásakor a mérőműszer kijelzője körülbelül 1 másodperces periódus idővel villog, és váltakozva amper vagy voltmérés üzemben áll. A nyomógomb 1 másodpercnél rövidebb idejű lenyomásaival állíthatja be a folyamatos volt, vagy a folyamatos ampermérési üzemet, illetve válthat a mérési üzemek között. 2 másodpercnél hosszabb idejű lenyomással körülbelül 5 másodpercenként az amper és voltmérések váltakozását választhatja.

A hegesztés megkezdésekor a műszer automatikusan kijelzi a fenti üzemmódokban a hegesztési paramétereket, illetve a hegesztés befejezésekor 7-8 másodpercig villogva mutatja az előzőleg memorizált értéket majd automatikusan nulláz.

Lágyindítás, huzal utánégés- és gáz utánfolyás szabályzás

Beépítése esetén (2006 után gyártott MM323, MM403 és MM453 típusoknál alapfelszereltség) a berendezés nyitható oldalában, a huzalelőtoló egység feletti fém takarólemezen három szabályzó potenciométert talál, amelyekkel az alábbi időtagok beállítása lehetséges:

Lágyindítás ( huzalsebesség felfutás) ideje: a potenciométerrel szabályozhatja cca. 0-1sec időtartamban azt az időtagot, amely alatt a huzaltolás a beállított névleges sebességre gyorsul. Elsősorban a nehezen hegeszthető anyagok (pl. alumínium) hegesztésénél célszerű az időtagot növelve, a kezdeti, még nem megfelelően átmelegedett szakaszt így hegeszteni. A lassú huzalindítás lehetővé teszi az esetlegesen megragadt, beégett hegesztőhuzal gyűrődésmentes kijutását a hegesztés megkezdésekor.

Huzal utánégési idő állításával azt az időtagot állíthatja (0-0,5sec), amely alatt hegesztőhuzal még feszültség alatt áll a hegesztés befejezésekor. Megfelelő beállításával minden védőgáz összetételnél megakadályozható a huzalnak akár a hegesztendő tárgyhoz - akár az áramátadóba történő behegedése. A védőgáz Argon tartalmának növelésével az utánégési időt egyre kisebb időtartamra kell állítania.

Védőgáz utánfolyási idő szabályzásával körülbelül 0,5-5 másodperc között állíthatja azt az időtagot amely alatt a hegesztés befejezésekor még védőgáz áramlás van, így biztosíthatja, hogy a hegesztés befejező szakaszán is védőgáz atmoszférában dermedjen meg a varrat.

Vízhűtőkör

Kiépítése esetén a berendezés alá különálló vízhűtő egység szerelhető be, amelynek tápellátására és az átfolyás érzékelő visszacsatolására a hátoldalon találhatók a megfelelő csatlakozó aljzatok.

Az üzembe helyezéshez a hűtőkör előlapjának két rögzítő csavarját kioldva, a fiókot kihúzva fel kell tölteni a tartályt körülbelül 5 liter, minimum 10% fagyálló folyadékot tartalmazó desztillált vízzel, majd a megfelelő rögzítés és csatlakozások után minden esetben biztosítani kell a vízkör záródását. A hűtőkör előlapján található gyorscsatlakozókba, vagy a vízhűtéses hegesztőpisztoly bemeneti és visszatérő vízköri csatlakozóit, vagy gázhűtéses hegesztőpisztoly alkalmazásakor egy áthidaló csőszakaszt kell csatlakoztatni, mert a vízkör megszakítása a keringető szivattyú meghibásodását okozhatja.

Vízhűtéssel készült berendezések esetében a berendezés működtetését az átfolyás érzékelő reteszeli, tehát csak abban az esetben indítható hegesztőáram, ha a vízkör megfelelő nyomással záródik. A meghibásodást (hűtővíz hiánya, eldugult rendszer, meghibásodott szivattyú, levegős a vízkör) a hegesztőgép előlapján hőmérő jellel megjelölt jelzőlámpa működése jelzi.

Figyelem! Kiürült tartály utántöltése, illetve első beüzemelés esetén a vízkört esetleg légteleníteni kell!

Ehhez célszerű a vízhűtéses hegesztőpisztoly visszatérő vízcsövét az aljzatból kioldva végezni az ellenőrzést, illetve a légtelenítést a levegőmentes, folyamatos és egyenletes vízátfolyás eléréséig.

Vissza a cikkekhez