Cikkek

A Bmax Kft 1990-től foglalkozik hegesztőgépek fejlesztésével és gyártásával, ezen felül vállaljuk meghibásodott hegesztőgépek javítását és karbantartását is, bár elsősorban a cégünk által gyártott berendezésekkel foglalkozunk. Fennállásunk során számos kérdéssel és problémával találkoztunk, ezért szeretnénk ezek egy részét megosztani és további segítséget nyújtani hegesztőgépünk szakszerű üzemeltetéséhez.

Az itt olvasható cikkek, írások elsősorban a Bmax Kft által gyártott MIG/MAG vagy ismertebb nevén (CO) hegesztőgépek üzemeltetéséhez és karbantartásához nyújtanak segítséget - bár ez minden hasonló rendszerű hegesztőgépre is alkalmazható (ha a gyártó másképp nem rendelkezik), ezért érdemes lehet elolvasásuk azok számára is akik nem tőlünk vásárolták hegesztőgépüket.

 • Hegesztőpisztoly csatlakoztatása Hegesztőgép első üzembehelyezése

  Ebben az írásban azok számára szeretnénk segítséget nyújtani akik most ismerkednek a hegesztéssel és először helyezik üzembe hegesztőgépüket. A cikk végén egy videóval is megmutatjuk a szükséges lépéseket. Röviden: hálózati csatlakozó felszerelése, gázpalack felhelyezése, hegesztőhuzal felhelyezése, hegesztőpisztoly csatlakoztatása, testcsipesz kábel rögzítése. A cikk végén egy videóval is megmutatjuk a szükséges lépéseket.

 • Hegesztogépek karbantartása Hegesztőgépek karbantartása és jellemző hibajelenségek

  A MIG/MAG vagy ismertebb nevén (CO) hegesztőgépek karbantartását csak megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy végezheti, akinek a javítás, karbantartás megfelelőségét dokumentálnia kell. Ebben a cikkben elsősorban a Bmax Kft által gyártott berendezésekről lesz szó, bár ez a legtöbb hasonló rendszerű hegesztőgépre érvényes. A cikk végén megemlítünk néhány üzemeltetéssel kapcsolatos jellemző hibajelenséget és lehetséges megoldásukat.

 • Hegesztési paraméterek beállítása Hegesztési paraméterek beállítása

  Ha hegesztőgépünket üzembe helyeztük, felszereltük a szükséges hálózati csatlakozóval, a gázpalackkal, nyomáscsökkentő reduktorral, a hegesztőhuzalt és hegesztőpisztolyt is csatlakoztattuk a testcsipeszkábel is a helyén van már, akkor a továbbiakban a megfelelő hegesztési paraméterek beállítását kell elvégeznünk, amit célszerű a tényleges hegesztési körülményeknek megfelelő próbadarabon elvégezni.

 • Hegesztőgép biztonságtechnikai felülvizsgálata Hegesztőgép biztonságtechnikai felülvizsgálata

  A hegesztőgépek használata során több olyan veszélyforrás áll fenn (áramütés veszélye, felhevült, izzó anyagok okozta tűzveszély, nyomás alatt álló gázpalackok használata, villamos ív káros hatásai, a hegesztés során keletkező gázok, gőzök káros hatásai esetleg robbanás, gyulladás veszélye, stb.) ami igen körültekintő, gondosan megtervezett és folyamatosan felügyelt munkavégzést indokol.

 • Hegesztogép vezérlő elektronikái Hegesztőgépek vezérlő elektronikái

  A hegesztőgépek fejlődését követve a vezérlő elektronikákban is jelentős átalakulásokat, fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt időszakban. Nem véletlen a „vezérlő” megfogalmazás, mert ezeknek az elektronikáknak nem részei az elektronikus szabályzású gépekhez szükséges szabályozó áramkörök. Ebben a cikkben a Bmax Kft által gyártott MIG/MAG típusú hegesztőgépekbe szerelt vezérlőelektronikák és az azok által nyújtott lehetőségeket tárgyaljuk.